меню избрани етикети

сряда, 24 септември 2014 г.

100 години ОТ ПЪРВОТО ОРГАНИЗИРАНО ИЗКАЧВАНЕ НА ВР. БОТЕВ


На тази годишнина и на Деня на съединението беше посветен тазгодишния национален поход "Многолъчево изкачване на връх Ботев", организиран от Туристическо дружество "Амбарица - 21" - Троян.
Една от групите 

Желаещи да се включат в проявата бяха 192 души от 16 туристически дружества, интерес имаше и от десетки индивидуални туристи, обединени в групи по трима-четирима или повече. Щеше да се получи един хубав туристически празник на върха, ако не беше се сбъднала мрачната прогноза на синоптиците. И все пак изкачването се състоя, въпреки
ВРЕМЕТО
което беше от лошо - по-лошо. Проливен дъжд, гъста мъгла, като на моменти видимостта беше под 10 метра. Малките поточета, които обичайно се губеха между камъните сега бяха буйни планински реки, търкалящи камъни надолу. Преминаването им, понякога с газене беше и трудно, и опасно. По тревистите склонове на самия връх течеше отвсякъде вода и често преливаше над обувките, а по Тарзановата пътека падаха камъни.
 "Безобидните" поточета
Температурата беше малко над нулата, но силния вятър на върха създаваше усещане за минус 5-6 градуса. Като капак на всичко метеоролозите на върха не проявиха очакваното гостоприемство и някои от групите не бяха допуснати за преобличане в помещенията. Въпреки тези трудности
УЧАСТНИЦИТЕ
които успешно достигнаха върха до 13.30 часа бяха над 80 души. Имаше представители на туристическите дружества в Петрич, Ямбол, Варна, Казанлък, София, Перник, разбира се и организаторите - "Амбарица-21" - Троян. Почти половината от участниците, достигнали до върха бяха "индивидуални" туристи, на групи по 5-6 души, научили за проявата от в-к "Ехо", от радио Дарик или от Интернет. Най-възрастният участник, изкачил върха беше 79-годишният Пенко Пеевски от Троян, а най-младият - 10-годишният Христо Димитров, също от Троян. На върха те получиха и награди - съответно палатка и раница. Всички участници получиха шапки, специално изработени за проявата. 
Най - малките - Христо Димитров и Дафинка Корабова
За съжаление 39 участници от Айтос, Калофер, Карлово и Троян /втора група/ не можаха да достигнат върха поради невъзможност да се пресече реката под Райското пръскало или неподходяща за лошото време екипировка.
Поздравления заслужи групата от ТД "Орлово гнездо" - Казанлък, която изкачи върха директно от м. Паниците и пристигна първа горе, още в 11:30 ч. Същото, но от м. Мазането малко по-късно направиха други 5 малки групи от различни градове.
Поздравителни адреси до всички участници в проявата изпратиха кметовете на Троян - г-жа Донка Михайлова и на Карлово - г-н Емил Кабаиванов.
Вечерта по-голямата част от участниците се събра на х. "Плевен". Всички бяха доволни, загърбили изпитанията от деня. Имаше песни, шеги, стихотворения, хора, наздравици. Една топла планинарска вечер.
В неделя сутринта слънцето най-после се показа. Макар и само за час-два мъглата се отдръпна, върхът се откри с цялото си величие, Джендема показа своите остри зъбери и шеметни пропасти, разпенени потоци и гърмящи водопади.
Ето и
МНЕНИЯТА
на някои от участниците:
В. Чардаклиев - Карлово: Идеята за тази проява е много добра - поне веднъж на вр. Ботев да се съберат туристи от цялата страна. Но според мен това трябва да става по-рано, например около 15-20 август.
Ирина Николова, Председател на КТВ - Айтос: Организацита на проявата беше много добра, помислено беше за всичко. Това масово изкачване трябва да влезе в националния календар на БТС. Времето беше много лошо, но това не зависи от никого.
Владо от Варна: Да видиш толкова много хора на вр. Ботев в толкова ужасно време е истинско събитие. Догодина пак съм тук.
Катя от Петрич: Организацията беше на ниво, а водачеството - безупречно. Жалко, че времето се случи такова. Щеше да бъде много хубав празник.
Ж. Желев - Председател на ТД "Орлово гнездо": Приветствам идеята за проявата, трябваше да се отбележи тази 100-годишнина. Това изкачване може да стане традиционно, като според мен е добре да се изтегли по-рано в календара - през юли или август. Сега времето стресира и много от участниците, и ръководството на БТС. И все пак толкова туристи да изкачат върха в такова време си е истинско постижение. Можем да се поздравим с успеха на проявата.
Елена Милушева - Председател на КПТ при ТД "Калабак": "Въпреки лошото време изкачването мина добре, без каквито и да е инциденти. Проявата има бъдеще и трябва да стане традиционна. Организацията беше на ниво. Не ми хареса отношението на метеоролозите на върха към нас - туристите. Трябва да се помисли за някакъв подслон за туристи на този връх. И хижарите да бъдат по-любезни - не видях нито една усмивка по лицата им през трите дни. Желателно е участниците в тази проява да ползват 20-25% отстъпка от цената за нощуване в хижите, а не да се пазарим на дребно за 1-2 лева отстъпка".
Накрая всички се разделяме като отдавнашни приятели с пожелания "До нови срещи!"
А когато всеки от десетките участници е доволен, това осначава, че проявата е успешна.
На третия ден...



Румен Узунов
Председател
на ТД"Амбарица - 21" - Троян