меню избрани етикети

сряда, 6 януари 2016 г.

ЕДНА УСПЕШНА ГОДИНА

/из годишния отчет на ТД „Амбарица – 21”/

Най – успешната година за организирания туризъм в Троян за последния четвърт век – така можем да определим отминалата 2015 година за Туристическо дружество „Амбарица-21”.
Имахме 26 прояви в 8 от планините на България, посетихме 31 хижи, изкачихме 7 от планинските първенци, обходихме 22 от националните туристически обекти. За пръв път организирани туристи от Троян изкачиха върховете Тумба и Миджур, а преди това направихме и първите зимни троянски изкачвания на връх Радомир и Гоцев връх. Три от походите ни бяха 5-дневни, два от тях – от III категория на трудност. Общият брой на участниците в проявите е 489 души.
За пръв път от четвърт век насам организирахме празнична туристическа вечер, посветена на значими дати и събития и на бележити дейци на туристическото движение в Троян. Препълнената зала беше показателна за големия интерес от страна на граждани и туристи. Вечерта беше уважена и високо оценена за нейната съдържателност от Председателя на БТС – доц. д-р Ал. Стоев.
За пръв път от две десетилетия започнахме обучение на ученици по планински умения и сръчности. Занятията се водят от квалифицирани инструктори с дългогодишен опит. Учебната програма обхваща 15 области на планинарство и е в обем 251 учебни часа теория и практика. Това е едно от направленията в работата ни за възстановяване и развитие на туристическото движение в Троян.
Друго основно направление в нашата дейност е популяризирането на Троян и на Троянския Балкан като привлекателна туристическа дестинация за туристи и планинари чрез организиране на национални прояви.
В началото на септември бяхме организатори и домакини на Национална среща на туристите – ветерани, на която присъстваха 54 ветерани от 14 клуба от цялата страна. Това е втора наша успешна национална проява за една година, след проведеното през септември 2014 год. многолъчево изкачване на връх Ботев. В него, въпреки лошите атмосферни условия, се включиха над 100 туристи от цялата страна. Благодарение на тези две прояви град Троян и нашия Балкан се върнаха в речника на туристите от 32 дружества, а името на ТД „Амбарица – 21” се произнася с уважение от Петрич до Варна и Добрич и от Лом и Берковица до Айтос и Ямбол.
За поредна година посрещнахме подобаващо участниците в Националния поход „Ком – Емине”, а на празника на туризма на Черни връх се включихме с група от 29 туристи – една от най – многочислените групи. Организирахме и бяхме съорганизатори на редица прояви с родолюбив и патриотичен характер.
Всичко това показва нашите сериозни намерения и възможности да възродим организирания туризъм в Община Троян. Това, че другите ни подражават и вървят по нашите стъпки показва, че посоката ни е вярна. Радостно е, че срещаме разбиране и подкрепа от частния бизнес в града в лицето на г-н Владимир Младенов, г-н Иван Краев и особено на г-н Марин Радевски, благодарение на които става възможна дейността на Школата „Млад планинар”
Интересни и разнообразни прояви ни предстоят и през 2016 година – поход до връх Шипка, по случай Националния празник 3 март, участие в Републиканското първенство по ски за ветерани, в Националния поход „Козлодуй – Околчица” по стъпките на Ботевата чета, отново ще бъдем домакини и организатори на Национален поход на туристите – ветерани. Ще продължи дейността на школата „Млад планинар”. Предстоят многодневни походи в Рила, Стара планина, Родопите и отново в Беласица и Славянка. Ще имаме пещерни експедиции и колопоходи. Очаква ни още една богата на прояви година и вярваме, че тя ще е още по-успешна.


 
Поклонение и поднасяне на венец на Карцовия бук – 7 януари 2016 год.


Откриване на спортно-туристическата 2016 год. – 9 – 10 януари х. „Васильов”