меню избрани етикети

четвъртък, 12 май 2016 г.

САШО ГУНЕШКИ – НА 70 ГОДИНИ

Юбилярите на ТД "Амбарица-21" - Троян

Човек с изключителни заслуги за организирания туризъм в България – така можем да определим заместник - председателя на Туристическо дружество „Амбарица – 21” Сашо Гунешки.
Роден в гръд Троян на 4 май 1946 година, той започва активната си дейност като организатор на туристически прояви през 1968 година. В продължение на няколко десетилетия практикува пещерно дело, туризъм, алпинизъм, ски и колотуризъм. Завършил е курсове за инструктори по туризъм, за планински спасители, за инструктори по пещерно дело, за спасители в пещери и пропасти, за инструктори по ски - туризъм. Има зад гърба си стотици прониквания в пещери, десетки пъти е ръководил спасителни акции в пещери и пропасти, десетки километри са изследваните и картирани от него пещерни галерии. Няма да е пресилено ако кажем, че Сашо е един от най - добрите и най - опитните инструктори по пещерно дело в България. В продължение на 18 години той оглавява клуба по спелеология при ТД „Приста” – Русе. През този период провежда 23 курса за обучение на нови пещерняци. Бил е главен ръководител на десетки клубни и републикански пещерни експедиции. Организира и ръководи експедиции в Полша и Румъния, а участията му в републикански и международни експедиции са няколко десетки. Ако в пещерното дело действаха ЕРСК и разрядната система, сега Сашо вероятно щеше да е заслужил майстор на спорта.
Признание за неговите заслуги за развитието на пещерното дело у нас са отличията, с които е удостоен – бронзов, сребърен и златен прилеп /отличие на Българската федерация по спелеология/, званието „Отличник на БТС” и най -високото отличие на БТС – медал за заслуги „Алеко Константинов”.
В деня на неговата 70 - годишнина му пожелаваме здраве и ползотворна работа за възраждане и развитие на организирания туризъм в Троян.

Честит юбилей, Сашо!

ТД „Амбарица – 21”
Троян