меню избрани етикети

вторник, 16 август 2016 г.

ЛЕТЕН ЛАГЕР НА МЛАДИТЕ ПЛАНИНАРИ

И през това лято, верни на своя приоритет да развиват ученическия туризъм ТД „Амбарица-21” организира лагер за обучение по планинарство за юноши от 11 до 15 годишна възраст. В продължение на 5 дни се редуваха теоретични и практически занятия, излети в планината, игри и състезания. Темите обхващаха начални знания и практически умения за поведение в планината, оцеляване в природна среда и нейното опазване – работа с карта и компас, движение по азимут, боравене с алпийски инвентар, алпийски възли, набиране по въже, тролей, устройване на бивак, екология, топография, оказване на долекарска помощ, опасности в планината, тактика при движение на туристическа група, норми на поведение в планината, запознаване с билките и тяхното използване. 



Имаше интересни занимания и по астрономия – наблюдение с телескоп на слънчевите петна, на лунните кратери, на планетите от Слънчевата система. Занятията се водеха от опитните инструктори Румен Узунов и Сашо Гунешки и от Надка Данкова – астроном. Ръководенето на лагера се допълваше от педагога Ренета Бакарова – преподавател в СОУ „Васил Левски”. Преди закриване на лагера проведохме викторина с въпроси от учебната програма, която предизвика голям интерес от страна на учениците. Всички останаха доволни от преживяното през дните на лагера, от наученото, от видяното, от новите приятелства. Всеобщо беше желанието да продължат заниманията си в школата „Млад планинар” към ТД „Амбарица – 21”.

Ето и някои мнения:
Ренета Бакарова – педагог: Поздравления за организаторите. За пръв път присъствам на ученически лагер, на който толкова пълноценно е осмислено времето на децата. Умело бяха балансирани занятия, игри, излети. Дисциплината също беше на ниво.
Силвия Доновска – родител: И децата, и ние родителите сме много доволни. Благодаря на ръководителите на лагера и на ТД „Амбарица – 21” за всичко, което направиха. С нетърпение очакваме следващите туристически прояви за ученици. А защо не и за нас – родителите?
Лазар Станев – участник, 13-годишен: Беше страхотно! Дано догодина лагерът да е 10-дневен.
Ръководството на ТД „Амбарица-21” изказва своята благодарност на Община Троян за оказаното съдействие при организирането на лагера, както и на дарителите инж. Марин Радевски, инж. Владимир Младенов и Радослав Чолаков за тяхната финансова подкрепа за развитието на ученическия туризъм в Троян.


ТД „Амбарица – 21” - Троян