меню избрани етикети

сряда, 5 август 2015 г.

ВЪРХОВЕТЕ МИДЖУР И КОМ И МАНАСТИРИТЕ В СЕВЕРОЗАПАДА

Връх Миджур – 2 168 м н.в. е най-високият връх в Западна Стара планина. През него минава граничната линия със Сърбия и до преди двайсетина години беше недостъпен за туристи, но оттогава интересът към него нараства непрекъснато. Основен изходен пункт за изкачването му е село Горни Лом и хижа „Миджур”. Съветвам ви, обаче, тръгвайки в тази посока да отделите 3-4 часа, да посетите Белоградчик и да се разходите до Белоградчишките скали – едно от природните чудеса на България. След това до с. Г. Лом имате около 30 км. Тук ще получите ключа за хижата, до която има 7 км хубав път, преасфалтиран наскоро. Добре е да пристигнете на хижата по светло, защото тя все още не е електрифицирана. Незаависимо от това, в моята класация за последните 20 години тя заема първо място по уют и гостоприемство, при посетени от мен над 50 хижи за това време. Три пъти съм идвал тук и винаги съм оставал впечатлен – напълно оборудвана кухня на разположение на туристите, светла, просторна, блестяща от чистота баня с кърпи, сапун и шампоан, камината – заредена, само да я запалите, домати, краставици, зеле, лук, моркови и картофи са на ваше разположение, на масата – стъкленица с хубава домашна гроздова ракия. И всичко това срещу 10 лв за нощувка. Пред вратата на хижата – няколко каси с бира и безалкохолни напитки: консумирате колкото искате и плащате на цени на магазините. Невероятно, нали? /На второ място в тази класация съм поставил хижа „Лопово” в Беласица - пак кухня, баня, зеленчуци, бира и безалкохолни, освен това и хладилник, зареден с кашкавал, сирене, масло и траен колбас. Сградата е видимо амортизирана, но пък нощувката е само 8 лв./ 
Белоградчишките скали
За върха е добре да се тръгне по-рано, за да може да се върнете по светло. От хижата се поема нагоре по шосето. След 2 км се стига местността Беседките, откъдето тръгвате право нагоре по хребета, наречен Кози ридак. По много стръмна, маркирана пътека след около 1:45 ч вече сте над горския пояс. Наклонът на хребета, наречен в този участък Козя гърбина става по - приемлив. Още трийсетина минути се движите между треви и хвойна, след което търсите с поглед не много ясна пътека вдясно, която ви извежда на Преслапа-седловина в подножието на Обов връх. Така достигате граничната бразда при пирамида №336 и тръгвате вляво по браздата. Все по нея след около час сте на върха. Цялото време за изкачване е 4:30 часа, а за слизане около 3:30 часа. От върха в югозападна посока се вижда сръбската хижа „Бабин зуб”, разположена на около 1600 м.н.в. Разстоянието от нея до връх Миджур се изминава за малко повече от 2 часа, а слизането обратно отнема час и половина. В района на хижата има няколко ски-писти, като цените на влековете тук са 10-20 евро на ден според вида на картата. Нощувката в хижата е 10-15 евро. /Цените са от 2013 година/

Друг вариант за изкачване на вр. Миджур е през Чипровци, село Мартиново и заслон Мартиница /1450 м.н.в./. От заслона до върха се достига само за 2:30-3:00 часа. Тук дори не ви е нужна маркировка, защото релефа е много ясно изразен. Тръгвате право нагоре по Найденски рид и след около 1:40 ч сте на връх Мартинова чука и пирамида № 328. От тук вдясно все по граничната бразда достигате връх Миджур. Заслонът е без персонал, неуютен, пътят до него от с. Мартиново е почти непроходим, затова този вариант се избягва от туристите.

Препоръчвам ви след втората нощувка на х. „Миджур” да посетите Чипровски и Лопушански манастири. Първият, носещ името на Св. Иван Рилски се намира на около 6 км от разклона за Чипровци. Основан през Х век, в своята история е преживял шести /!/ опожарявания и разорявания от турските поробители и шест пъти е възстановяван. Последната разруха е 1867 год., когато /за кой ли път!/ всички монаси били посечени. Сега манастирът, горд със своята история и с упоритостта на своите възстановители е тихо и спокойно място. Мраморна плоча в манастирския двор напомня за героичното Чипровско въстание, а костите на героите са съхранени в една ниша в каменната кула.

На двайсетина километра от Чипровския се намира Лопушанският манастир „Св. Йоан Предтеча”. В годините на турско робство и той неколкократно е опустошаван и съграждан наново. Манастирската църква е внушителна, триабсидна, с пет кубета. В нея се съхраняват забележителни икони, рисувани от самоковските братя Станислав и Никола Доспевски /синове на Димитър Зограф/. Интерес представлява изящната резба на олтарния иконостас, както и на двата странични иконостаса. Неотдавна в двора на манастира започна градежа на още една църква, която вероятно вече е завършена. 
Лопушански манастир

От този манастир през село Боровци за по-малко от час сте в Берковица. От западния край на града 14 километрово шосе ви отвежда на хижа Ком – голяма съвременна сграда , завършена през 1966 година. Разполага със стотина места за нощуване, голяма столова, предлага се топла храна. От хижата на следващия /четвъртия/ ден по много добре маркирана пътека и без усилия изкачвате връх Ком /2016 м.н.в./. От този връх започва 720-километровия маршрут на националния поход „Ком-Емине”-мечта за всеки уверен в силите си планинар. Неколкократно на вр Ком се е изкачвал и Иван Вазов, за това името му остава завинаги свързано с това на върха. Неслучайно тук е поставен барелеф на поета и издълбан текста на неговото стихотворение „На Ком”. Времето за изкачване на върха и за връщане е 3:30-4 часа.
Няма да съжалявате, ако посетите и Клисурския манастир – четвърти по големина в България след Рилския, Бачковския и Троянския. Намира се вдясно от шосето за Вършец. Наречен е на името на Св. Св. Кирил и Методий и според летописите е основан през 1240 год. И той споделя през годините на турска тирания злощастната участ на другите манастири от Северозапада. Най-страшният от всички погроми над обителта е този от 1862 година, на храмовия празник, когато в апогея на песнопенията връхлитат озверелите пълчища на берковския паша Юсуф бей. Всички богомолци /над 120 души/ са жестоко насечени, а монасите – изгорени живи в порутената и осквернена църква.
Клисурски манастир
Страдания в името на Христовата ни вяра...
Днес църквата въздига бялата си снага на възвишението в средата на манастирския двор, а звънът на камбаните се носи свободно по долината на река Врещица и отеква в причудливия скален декор над манастира.
Описаният маршрут е четиридневен, но може да бъде редуциран до три или два дни според интереса ви към посочените обекти.

Приятно пътуване!




Румен Узунов

инструктор по туризъм,

планински водач

и председател на

ТД „Амбарица-21“