меню избрани етикети

четвъртък, 6 август 2015 г.

Лагер за подготовка на млади планинари

Oт 20 до 24 юли, т.г., в Туристически комплекс Беклемето, бе проведен детски туристически лагер с ученици от прогимназиалния етап на образованието. Организатори на лагера бяха ТД“Амбарица-21“, Троян, с председател Румен Узунов, и Общински педагогически център, Троян. Целта бе формиране на практически знания и умения, свързани с пребиваването в планината и осмисляне свободното време на учениците.

Заниманията включваха беседи по спелеология, алпинизъм и туризъм, астрономия, изучаване на планинарски песни и пр. Програмата включваше още запознаване с природата на Троянския край, ориентиране в планината, направа на алпийски възли, набиране с въже по алпийски способ (със самохват), изминаване на разстояние по способа „тролей“, работа с карта и компас, построяване на палатка, проникване в пещера, наблюдаване на звездното небе с телескоп и др. Заниманията се провеждаха от високо квалифицирани специалисти, водачи и инструктори, преподаватели и възпитатели.

Спортните занимания включваха щафета, състезания по футбол и др. На 21 юли бе проведен поход до заслон Орлово гнездо. Но безспорно най-висок бе интереса към 10-часовия поход до пещера Голямата яма в Чаушов дол, проведен на 23 юли. Водач на похода бе председателя на Клуба по спелеология в Троян, Сашо Гунешки. Дълбочината на пещерата е 344 метра, а дължината и близо 500 метра.



Последната вечер бе проведена викторина, представена бе презентация, разработена от Дафинка, Александра, Цветомила и Антоан. Определени бяха най- добрите рисунки от конкурса за таланти. Вечерта завърши под звуците на песните: “Високи сини планини“ и „Де е България“.



Лагерът бе закрит на 24 юли. Младите планинари получиха свидетелство за завършен първоначален курс на обучение по програмата „ Млад планинар“, която продължава работата си в началото на м. септември, т.г. Възраждат са традициите на туристическото движение в Троян, благодарение на усилията, положени от специалистите от ТД“Амбарица-21“ и Общински педагогически център.



Изказваме своята искрена благодарност на спонсорите Марин Радевски и Владимир Младенов, благодарение на които стана възможно провеждането на лагера за подготовка на млади планинари в Троянския Балкан.


Надка Данкова